Afet ve Acil Durum Yardım Eğitimleri Nelerdir?

Afet ve Acil Durum Yardım Eğitimleri Nelerdir?

Doğal afetler belki de doğanın bizden üstün olduğunun en büyük kanıtıdır. Beklenmedik bir anda meydana gelen doğal afetler acil durumlar oluşturur. Doğal afetler sonrası kayıpları aza indirmek için risk azaltma, acil tahliyedepreme hazırlık, kasırga hazırlığı, insani yardım, sivil savunma önlemleri alınmalıdır. Peki, bizler kişisel olarak hangi eğitimleri alabiliriz? Doğal afet ve acil durum eğitimlerini sizler için sıraladık…

Dünyanın oluşumundan bu yana doğal afetler de gerçekleşiyor. Doğal afetler büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşir. İşte bu sebeple bizler doğal afetlere hazırlıklı olmalı oluşabilecek her türlü durumu baştan tahmin etmeli ve önlemler almalıyız. Mal ve can kaybına neden olabilen doğal afetlerin oluşturabileceği hasarları aza indirmenin tek yolu her şeye hazırlıklı olmaktan geçiyor. Toplumun ne kadar bilinçli ve hazır olur; yetkililer gerekli tedbirleri alırsa bizler işte o zaman doğal afetlerle yaşamayı öğrenmiş oluruz.

İlk adım olarak evlerimizde acil durum çantaları oluşturmaktan işe başlayabiliriz…

Acil durum çantasının içerisinde şunlar bulunmalı;

  • Yeterince su ve yiyecek,
  • Hijyen malzemeleri,
  • Koruyucu giysiler ve yağmurluk,
  • Battaniye veya uyku tulumu,
  • Kişisel ilk yardım çantası ve devamlı kullandığınız ilaçların yedekleri,
  • Çadır,
  • Çakı, düdük, kağıt ve kalem,
  • Pilli radyo, el feneri ve yedek piller,

Yaş, hastalık ve engel durumlarında göre farklı ihtiyaçlar için gerekli eşyalarda eklenmelidir.

AKUT, Arama Kurtarma Derneği

 

Afet arama ve kurtarma yardımı için çalışan bir Türk sivil toplum kuruluşu olan AKUT, 1995 yılında Türkiye'nin önde gelen yedi doğa sporcusu tarafından bir organizasyon olarak kuruldu ve 1996 yılında resmi olarak dernek adını aldı.  AKUT’un verdiği eğitimler ise şöyle; arama kurtarma ve tahliye eğitimi, temel yangın eğitimi, ı̇leri yangın eğitimi, kapalı ve kısıtlı alana giriş eğitimi, yüksekte çalışma eğitimi, enkaza yaklaşma ve beton operasyonları eğitimi.

Eğer AKUT üzerinden eğitim almak isterseniz detaylı bilgi almak için iletişim bilgileri;

[email protected] ,0216 548 23 01-0

AFAD, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı

AFAD, Türkiye İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren afet yönetimi kurumudur.  Organizasyon, 2009 yılında Türkiye genelinde etkin acil durum yönetimi ve sivil koruma için gerekli önlemleri almak amacıyla kurulmuştur. AFAD, hazırlık, hafifletme ve risk yönetimi gibi olay öncesi, olay anı ve olay sonrası müdahaleleri olmak üzere her aşamada çalışmalar yürütüyor.

AFAD’ın sağladığı Afet Farkındalık Eğitimi ve Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi olmak üzere iki eğitim mevcut. Bu eğitimleri alabileceğiniz gibi AFAD gönüllüsü de olabilirsiniz.

 

Kızılay

Türk Kızılayı bünyesinde yer alan İlk Yardım Merkezileri'nde düzenlenen eğitim programları ilk yardım eğitimi alabilirsiniz. Kızılay, ilk yardım eğitimi ile insanların acil durumlarda doğru bilgi ve beceriyle gereken ilk yardım müdahalesini yapabilmelerini hedefliyor.

Buradan Kızılay İlk Yardım Eğitimi Merkezlerine ulaşabilirsiniz; http://www.ilkyardim.org.tr/ilk-yardim-egitim-merkezleri.html 

Etiketler: doğalafet,acildurum
Mart 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR