Doğa Dostu Bir Yaşam İçin 8 Öneri

Doğa Dostu Bir Yaşam İçin 8 Öneri

Dünya üzerindeki olumsuz etkimizi nasıl azaltabiliriz? Günlük hayatımızda doğa dostu olarak. İnsanlık olarak yaşam tarzımızın bu noktada taşıdığı tehlike yadsınamaz. Su ve toprak gibi yaşamsal kaynakların kirlenmesi, yaşadığımız iklimin değişmesi gibi ciddi sorunlar hayatımızı giderek daha fazla etkiliyor. Ancak, bu sorunları çözmek için çok geç değil.

Her şey sadece bir adımla başlar

Yaşam tarzını insanı ve doğayı koruyacak şekilde değiştirmeye “sürdürülebilirlik” diyoruz. Sürdürülebilir yaşam dünya gündeminin en çok konuşulan konularından biri haline geldi. İnsanlık mevcut tüketim alışkanlıklarını sürdürürse çevre kirliliği ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar dünyayı yaşanmaz hale getirecektir. Bu nedenle dünyadaki yaşamı “sürdürmek” için daha bilinçli ve doğa dostu tüketim alışkanlıklarını benimsemeye çalışıyoruz.

Kendiniz için küçük, dünya için büyük adımlar atmanız için 8 öneriyi derledik!

Kişisel plastik atıklarınızı yeniden kullanılabilir ürünlerle azaltın

Yeniden kullanılabilir ürünlerle kişisel plastik atıklarınızı azaltın

Her yıl kıyılardan okyanuslara 8 milyon ton plastik atık geldiğini biliyor muydunuz? Ne yazık ki doğaya bırakılan bu atıklar aslında yok olmuyor. Sadece başka bir biçimde bize geri dönüyor. Tek kullanımlık plastik ambalajlar çok daha küçük boyutlara kadar yıpransa bile gıda kaynaklarına ve içme sularına karışarak sağlığımızı tehdit etmektedir.

“Mikroplastik” adı verilen görünmez parçacıkların sağlığımız üzerindeki ciddi etkilerinden kendimizi korumak için su şişesi, plastik poşet gibi plastikleri doğa dostu, yeniden kullanılabilir alternatiflerle değiştirmemiz hayati önem taşıyor.

Alışverişinizi file veya bez çantanızda, suyu tekrar kullanılabilir su şişesinde, kahvenizi termosta taşıyarak sıfır atık yaratmayı hedefleyin! Böylece su ve toprakta biriken plastiklerin azalmasına destek olabilirsiniz.

 

 

Geri Dönüştürülebilir ürünleri tercih edin!

Geri dönüşüm, yarattığımız atık miktarını kontrol etmemize yardımcı olur. Kolay geri dönüştürülebilir ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi, suyu ve toprağı kirletmek yerine atıkların yeniden değer kazanmasını sağlar. Yani atık çöp değil, bir hazine!

Camın sonsuz geri dönüştürülebilme özelliği ile doğa dostu malzemelerin kraliçesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle birçok makyaj firması artık ürünleri için cama geçiş yapıyor. Diğer sektörlerdeki birçok şirket de cam ve kağıt gibi malzemelerin geri dönüştürülmüş versiyonlarını kullanıyor.

Geri dönüştürülmüş malzemelerle paketlenmiş ürünleri tercih ederek daha fazla markanın doğa dostu olmasını sağlayabilir ve sıfır atık ilkesini destekleyebilirsiniz. Günlük hayatınızda plastik, cam ve metal ürünleri geri dönüşüm kutularına ayırarak değerli malzemelerin suya ve toprağa gömülmesini önleyebilirsiniz.

Biyolojik olarak parçalanabilen ambalajları tercih edin

Bazı atıkların geri dönüştürülmemesi ve düzenli depolama alanlarına atılması kaçınılmazdır. Ne yazık ki, plastik, metal ve kağıt malzemeler sonsuza kadar tekrar kullanılamaz. Bu nedenle ürün ambalajlarının insan sağlığı açısından güvenli ve toprağa gömülmesi halinde doğa dostu olmasına özen gösterilmelidir.

Tüm biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler arasında kağıt bazlı ambalaj en popüler olanıdır. Polimer bazlı ambalajlar da moleküler yapılarına bağlı olarak bozunabilir.

Eski kıyafetlerinizi paylaşın

Dolabınızı açıp kıyafetlerinizi gördüğünüzde artık eskisi kadar keyif ve heyecan vermiyor mu? Ama bekleyin, artık kullanmak istemediklerinizi atmayın! Bunları ailenize, arkadaşlarınıza ve ihtiyacı olanlara dağıtın. Sizin için gereksiz olan başkası için çok değerli olabilir.

Çevrenizde küçük bir doğa dostu ikinci el ağı kurmaya ne dersiniz? Cildinize uymayan kozmetikler dahil, kullanmadığınız giysi ve eşyaların ticaretini yapın! Bu sayede hem doğa hem de birbiriniz için değer yaratabilirsiniz.

LED aydınlatmaya geçin

LED ampuller diğer ampullerden altı kat daha verimlidir ve elektrik tüketimini %80 oranında azaltır. Ayrıca çevre için toksik bir madde olan cıva içermemesi onları daha da doğa dostu kılmaktadır.

Gündüzleri en mükemmel ışık kaynağından yararlanmayı unutmayın. Güneş ışığı hem zihinsel hem de fiziksel sağlığımız için çok değerlidir. Bu yüzden içeride çalışırken perdeleri açın ve günü selamlayın! Hem doğa hem de elektrik faturaları için doğru seçim!

 

 

Soğuk suyla barışın

Dikkat olun! Çamaşır yıkarken kullanılan elektriğin %90’ının suyu ısıtmak için kullanıldığını öğrenmek soğuk duş etkisi yaratabilir. Üstelik günümüz deterjanları o kadar etkili ki, iyi bir temizlik için sıcak su kullanmaya gerek yok.

Ayrıca çamaşır makinesini sadece doluyken çalıştırarak yılda 45 kg CO2 gazının atmosfere salınmasını önleyebilirsiniz.

Mevsime göre giyinin

Kış geldiğinde tişörtlerinize ve ince gömleklerinize veda etmek istemediğinizi biliyoruz. Ama kazaklarınızın da sevgiye ihtiyacı var. Enerji tasarrufu yapmak ve doğa dostu olmak için tüm evi aşırı ısıtmak yerine ince kıyafetlerinizi kaldırmanız gerekiyor. O halde sıcacık kazak ve hırkalarınıza sarılın ve soğuk mevsimin eşsiz keyfini çıkarın.

İhtiyacınız olanı alın

Alışverişe çıktığınızda karşınıza çıkan tüm göz kamaştırıcı seçenekler içinizdeki çocuğu tetikliyor ve hepsini eve götürmenize neden oluyor olabilir. Bir sabah uyandığınızda, odanızın ayak basacak yeri olmayabilir. Bu, çok fazla şey ve elden çıkarılması gereken çok fazla sorun anlamına gelir. Ancak sıfır atık hedefi, sahip olduğunuz her şeyden faydalanmaktır. Öyleyse doğa dostu olanı yapın ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız olanı almaya çalışın.

İhtiyacınız olanı almanın bir diğer önemli yönü de doğa dostu ürünler elde etmektir. Homelover’s havluları, üretimden nakliyeye kadar her adımda doğa düşünülerek %100 organik pamuktan yapılmıştır.

Etiketler: havlu, %100 pamuk havlu, havlu set, bornoz, kadın bornoz, erkek bornoz
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR