Dünyanın en önemli sorunlarından biri haline gelen küresel ısınma, atmosfere salınan gazların sera etkisinden kaynaklanmaktadır. Bireysel farkındalık ve değişen tüketim alışkanlıkları küresel ısınma sorununun çözümüdür.
Bireylerin tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi, ulaşım, ısınma gibi faaliyetlerle üretilen ve tüketilen ürünlerin karbon ayak izinin azalmasına ve hatta yaşam döngüsünün değişmesine yol açabilmektedir.
Her ne kadar “Karbon ayak izi nedir?” sorusu pek çok kişinin bildiği bir konu olsa da, çoğu kişi bu konuda tam bilgi sahibi değildir.
Karbon ayak izini en genel tanımıyla açıklayacak olursak, her bireyin kişisel faaliyetleri sonucunda doğada yarattığı karbondioksit miktarıdır. Yürürken bıraktığımız ayak izi gibi yaşadığımız ortamda bıraktığımız izlerdir.
Ton ve metreküp cinsinden ifade edilen karbon ayak izi miktarı, kişisel tercihlerden bağımsız olarak attığımız her adımda kullandığımız enerjinin türü ve miktarına göre farklı oranlarda ifade edilmektedir. Hemen hemen her adımdan sonra oluşturduğumuz karbondioksit, doğrudan yaşadığımız dünyaya, doğal yaşama ve çevremize onarılamaz zararlar vermektedir.
Dünyada yaşayan her insan yılda ortalama 7 ton CO2 üretirken, bir ABD vatandaşının ürettiği ortalama miktar yılda 20,4 tondur.
Karbon Ayak İzini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Karbon emisyonları temel olarak doğal gaz, kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılmasının sonucudur. Fosil yakıtlar karbon içerir ve bu karbon yakıldığında açığa çıkar. Her birey, yaşadıkları yere ve yaşam biçimlerine bağlı olarak farklı miktarlarda karbon salınımına neden olur. Yediğimiz yemeğin türüne, seyahat etme şeklimize ve ulaşım türüne bağlı olarak hepimizin farklı karbon ayak izleri var. 2017 yılında yapılan araştırmalar, bir kişinin karbon ayak izini oluşturan fonksiyonları aşağıdaki oranlarda dağıtmıştır:
– %15 – Doğalgaz, petrol, kömür ve diğer yakıtlar
– %14 – Eğlence, seyahat, tatil
– %12 – Elektrik tüketimi
– %12 – Kamusal alandaki faaliyetler
– %10 – Bireysel araç kullanımı
– %9 – Temel ev eşyaları
– %7 – Araç üretimindeki pay
– %6 – Tatil taşımacılığı
– %5 – Yiyecek ve içecek tüketimi
– %4 – Giyim tüketimi
– %3 – Toplu taşıma kullanımı
– %3 – Finansal hareketler
Kişisel Araç Kullanımı
Araçlar genellikle fosil yakıt tükettiği için doğrudan karbon salınımına neden olurlar. Karbon ayak izinizin hesaplanmasında kişi başına düşen araç sayısındaki artış, ayak izinizin toplamını doğrudan etkiler.
Yerli Yakıt
Evde ısınmak için kullanılan doğalgaz, kömür gibi yakıtlar da karbon salınımının doğrudan nedenlerinden biridir. Ancak doğal gaz, kömürden çok daha düşük oranda kirlilik yayar. Fosil yakıtlar yerine elektrik ve güneş enerjisi ile ısıtmayı tercih ederek hem ayak izinizi azaltacak hem de doğaya faydalı bir ısıtma tercihi yapacaksınız. (1 kg kömürün karbon ayak izi 2,87 kg CO2e’dir).
Tüketilen Elektrik
Elektrik üretimi için fosil yakıtlar kullanıldığından, talep edilen elektrik miktarı arttıkça karbon emisyonları dolaylı olarak artmaktadır.
Ev Aletleri
Elektrikli veya teknolojik ev aletleri de evde tüketilen elektriği arttırır. Tüketilen elektriğin artması, karbon ayak izi hesaplamasında toplam ayak izinin arttığını göstermektedir.
Hava Yolculuğu ve Toplu Taşıma
Bireysel araçlar yerine toplu taşıma tavsiye edilse de otobüs, tren, metro gibi araçlar da yakıt tüketimlerine ve kat ettikleri mesafeye bağlı olarak karbondioksit yayarlar. Ancak bunlar arasında en yaygın ulaşım şekli hava yolculuğudur. Uçakla seyahat etmeniz gerekiyorsa aktarmalı uçuşlar yerine direkt uçuşları tercih ederek emisyonların azaltılmasına katkıda bulunabilirsiniz. (1 saatlik uçuş = 182 kilo CO2e)
Homelover olarak ürünlerimizi doğaya büyük özen göstererek üretiyoruz. Son zamanlarda havlu ve bornozlarımızı üretirken kullandığımız elektrik ve su miktarını azaltarak karbon ayak izimizin etkisini azalttık.