Pamuk Türleri Nelerdir?

Pamuk Türleri Nelerdir?

Pamuksuz ne yapardık? Bu sorunun cevabını vermek çok zor değil mi? Dayanıklı, yenilenebilir ve az bakım gerektiren pamuklar olmadan muhtemelen dolaplarımız boş kalırdı. Moda denen şey hiç olmazdı belki de… Peki ya her sabah yüzümüzü yıkadıktan sonra kullandığımız, duş aldıktan sonra bedenimizi sardığımı, mutfakta ve banyoda kısacası evin her yerinde olan havlular olmadan bir hayat nasıl olurdu? Çok zor olurdu.

 

Pamuğun çok yönlü kullanımı, sayısız farklı pamuklu giysi türü olduğu anlamına da geliyor. Pamuk türleri arasındaki gerçek farklar neler? Bu soruyu hiç düşündünüz mü? İşte size pamuklu kumaş türleri için mini bir kılavuz…

 

Önce pamuk türlerine bakalım…

 

 

Yayla pamuğu 

Yayla pamuğu, pamuk türleri arasında yüksek verime sahip, büyümesi kolay olan bir pamuk türüdür. Yani mağazalarda en sık göreceğiniz pamuk türüdür. Dünya pamuk üretiminin %90’ını bu türün oluşturduğu söyleniyor. Anavatanı Güney ve Orta Amerika’dır.

Mısır pamuğu 

Mısır pamuğu, çoğu pamuk türünden daha uzun, daha ipeksi ipliklere sahiptir. Yumuşak, ince ve dayanıklıdır. Bu da ona kalitesiyle ün kazandırıyor. Ancak fazla miktarda üretilmesi yayla pamuğundan zordur. Genellikle Mısır pamuğu olarak adlandırılsa da, kökenleri Güney Amerika’da yatmaktadır.

Türü ne olursa olsun, pamuklu giysilerin bakımı ve yıkanması genellikle kolaydır. Ama sizler yinede pamuklu ürünlerinizin ömrü için önce etiketi kontrol edin. 

 

Pamuklu kumaş çeşitleri;

 

Patiska

Mendil ve dantel yapımında da kullanılmakta olan patiska, uzun bir geçmişe sahip hafif bir kumaştır. ‘Scarborough Fair’ adlı halk şarkısında patiska bir gömlekten bahsedilir. 

 

 

Kadife

 

Kendine özgü deseni ile genellikle pantolon ve ceket yapımında kullanılır. Elinizi üzerinizde gezdirdiğinizde o kumaşın kadife olduğunu direkt anlarsınız.

 

Kot

Genellikle kot pantolon için kullanılan kaba, sağlam dokuma kumaştır. Kot pantolonun içine yakından baktığınızda genellikle mavi ile değişen beyaz dikişleri görürsünüz. Bunun nedeni ipliklerinin maviye boyanmasıdır. 

 

Muslin

 

Hafif, gevşek dokumalı bir kumaş türü olan muslin aynı zamanda uygun fiyatlı bir kumaştır. Eğer terzilik hayaliniz var ise daha pahalı kumaşları kesmeden önce muslini kullanarak kıyafetlerin deneme versiyonlarını yapabilirsiniz.

 

Poplin

Hafif bir parlaklığı olan bu kumaş türü her türlü giysi için kullanılır: gömlekler, pantolonlar, paltolar, elbiseler ve daha fazlası.

 

Saten

 

Saten kadar zarif ve parlak bir kumaş türü yoktur herhalde. Çarşaflar için en popüler tercih edilen kumaş türüdür.

 

Havlu kumaş

Küçük iplik ilmekleriyle kaplı havlu, bornoz ve yüz pazen yapımında kullanılan kumaş türüdür. Bu, pamuğun sahip olduğu doğal emiciliğini artıran bir tasarımdır. 

Homelover havluları %100 Türk pamuğundan üretilen, Global Organik Tekstil Standart’larına (GOTS) uygun olarak çevre dostu havlulardır. Sevdikleriniz ve kendi sağlığınız için güvenle tercih edebilirsiniz.

Etiketler: havlu, %100 pamuk havlu, havlu set, bornoz, kadın bornoz, erkek bornoz
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR