Sularımızı Kurtarmak İçin Ne Yapmalıyız?

Sularımızı Kurtarmak İçin Ne Yapmalıyız?

Su, ekosistemlerin ve canlıların vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir. Su hem hayatimizin hem en önemli hem de ne yazık ki en sınırlı kaynaklarımızdan biri.

Peki, dünyamızın %71’i sularla kaplıyken su tasarrufu yapmak ve su kaynaklarını korumak neden bu kadar önemli?

Bu yazımızda su tasarrufu ve su kaynaklarının korunması konusunda her bireyin bilmesi gereken konular hakkında bilgi vereceğiz.

Su Tasarrufu Neden Önemlidir?

Dünyamızın %71’i suyla çevrilidir, ancak dünyadaki suyun %97’si tuzlu sudur. Yani sadece %3’ü temiz su kaynakları kategorisinde yer almaktadır. Üstelik bu suyun sadece % 0,5’i, yani binde beşi içmeye uygundur.

Kalan temiz su kaynakları buzullara, atmosfere, toprağa ve yeraltına dağılmış durumda. Dünya nüfusunun her geçen gün arttığı göz önüne alındığında, doğal su kaynaklarımızın ihtiyaçlarımızı karşılamada yetersiz kalma olasılığı artık sadece bir ihtimal değil.

 

Su kaynaklarının korunmasının önemi şu şekilde sıralanabilir:

Su kaynaklarını koruyarak kuraklık ve su kıtlığının etkilerini en aza indirmek mümkündür. Nüfusun artması ve sanayileşme ile birlikte tatlı su kaynaklarına olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla ve ne yazık ki arz sabit kalıyor.

Su, doğal döngünün bir sonucu olarak dünyaya geri dönse de her zaman aynı noktaya, aynı kalitede veya aynı miktarda dönmez.

Su kaynaklarının korunması da gıda üretiminin temelidir. Su kaynaklarının korunması, gıda kıtlığının önüne geçmek için kritik öneme sahiptir.

Su kaynaklarının korunması aynı zamanda çevrenin de korunması anlamına gelir. Su kullanımının azaltılması ve kontrol edilmesi, enerji ihtiyaçlarını azaltabilir ve enerji üretiminden kaynaklanan kirliliği önleyebilir.

Suyun kullanımı toplum yararına faaliyetlerini sürdüren birçok kurum ve topluluğun devamlılığı için elzemdir. Su tasarrufu yöntemlerinin uygulanması, toplum yararına sunulan hizmetlerin sürdürülmesini de mümkün kılmaktadır.

Sahip olduğumuz doğal su kaynaklarını korumak için herkes üzerine düşeni yapmalı ve su tasarrufu yapmaya çalışmalıdır. Bu gereklilik, “bireysel olarak su nasıl tasarruf edilir?” sorusunun cevaplarını bilme ihtiyacını gündeme getirmektedir.

 

 

Bireysel Olarak Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Bireysel olarak uygulanabilecek su tasarrufu yöntemleri oldukça çeşitlidir. Günlük hayatta herkesin uygulayabileceği ve su kaynaklarının korunmasına katkı sağlayabilecek öneriler şu şekilde sıralanabilir:

Su İsraf Edilmemeli

Su tasarrufu için herkesin yapabileceği en iyi şey su israfını önlemektir. Gün içerisinde gereksiz yere açık bırakılan musluklar, geri dönüşü olmayan su kayıplarına neden olabilir.

Sadece 1 dakikada 6 litre su tasarrufu yapmak için dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatmanız yeterlidir. Bu noktada sızdıran muslukların onarılmasını sağlamak ihmal edilmemelidir. Böylece 60 litre temiz su kanalizasyona gitmekten kurtarılabiliyor ve kullanım sürekliliği sağlanabiliyor.

 Sebze Yıkarken “Akan Su” Kullanılmamalıdır

Sebze ve/veya meyveleri bir kap suda yıkamak, litre su tasarrufu anlamına gelir. Yiyeceklerin kaynatılması gerektiğinde, su tasarrufu sağlamak için çeşitli su tasarrufu yöntemleri kullanılabilir. Haşlama yerine buharda pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi hem su kullanma ihtiyacını ortadan kaldırır hem de gıdanın besin değerinin korunmasına katkı sağlar.

 

Gıda İsrafı Azaltılmalı

Tahıllar, meyveler ve sebzeler dahil tüm gıdaların üretiminde su kullanılır. Ayrıca gıda üretiminde kullanılan su miktarını da hafife almamak önemlidir. Besinlerin gereğinden fazla alınması ve tüketilmesi yerine atılmasının engellenmesi olası su israfının önüne geçememesine neden olabilir.

 

Bulaşık Makinesi Kullanımı Önemlidir

Bulaşıkları elde yıkamak büyük bir su israfına neden olur. Bulaşık yıkarken musluğu gereksiz yere açık tutmanın yanı sıra, bulaşık makinelerinin enerji ve su kullanımından tasarruf etmesi kullanımlarının önemini artırmaktadır. Nitekim su tasarrufu yapmanın en kolay ve etkili yollarından biri bulaşık makinesi kullanmaktır. Bulaşık makinesinin dolmadan çalıştırılmaması gerektiğine de dikkat etmek önemlidir.

 

Su Gerektiği Kadar Isıtılmalıdır

Su ısıtıcılar veya geleneksel mutfak eşyaları kullanılarak ısıtıldığında, ihtiyacına göre hareket edilmelidir. Suyu gereğinden fazla ısıtmak enerji israfına neden olur. Enerji israfının da su israfı ile doğal bir bağlantısı vardır.

 

Çamaşırlar toplanmalı ve yıkanmalıdır.

Tek tek uygulanabilen su tasarrufu yöntemlerinden biri de çamaşırları toplamak ve yıkamaktır. Enerji tasarruflu çamaşır makineleri tam dolmadan çalıştırıldığında su israfı kaçınılmaz hale gelir.

 

 

Tüm bu önerilerin ortak özelliği kolaylıkla uygulanabilmeleri ve yüksek verim sunabilmeleridir. Önemsiz olarak kabul edilen bir önlem, daha fazla kişi tarafından alındığında çok büyük tasarruflar anlamına gelebilir.

Bu yazımızda Homelover olarak su tasarrufu yapmanın birkaç yolundan bahsettik. Havlu ve bornozlarımızı minimum enerji ve su ile üretiyoruz. Çünkü doğayı ve geleceğimizi önemsiyoruz.

Doğaya büyük özen gösterilerek üretilmiş bir ürüne sahip olmak istiyorsanız çevre dostu havlu ve bornoz çeşitlerimize göz atabilirsiniz.

Etiketler: havlu, %100 pamuk havlu, havlu set, bornoz, kadın bornoz, erkek bornoz
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR