Türk Havlu Kültürü

Türk Havlu Kültürü

Bilinen en eski sanatlardan biri olan dokuma sanatı, insanlığın varoluşundan bu yana hayatlarımızda yerini almıştır. Bizler bu yazıda havlunun Türk kültüründeki yerine odaklanacağız. Gelin birlikte Türk kültür tarihinde havlunun yerini inceleyelim…

 15.yüzyıl’dan itibaren Osmanlı kumaşlarından olan ipek ve kadife, dokuma ve desen zenginliği açısından öncelikle Avrupa olmak üzere dünyada dokuma kumaş alanında önemli bir paya sahip olmuştur. Osmanlı sarayındaki el dokuma sanatı 16 ve 17.yüzyıl’da teknik, dokuma ve desen bakımından altın çağını yaşamıştır. 

Homelover olarak bizler, geleneksel Türk havlusununun değerini biliyor bu kültürü devam ettirmek için özveri ile çalışıyoruz. Geleneksel Türk havlusunu modern çizgiler ile yeniden tasarlayıp evlerinize misafir olduğumuz için çok mutluyuz.

İpek ve kadife kumaşlarının yanında Osmanlı dokumalarının içerisinde kendisini fazla göstermeyen; suyu emme gücü yüksek olan %100 pamuk veya ketenden dokunan Osmanlı dokuma kumaşlarından “Osmanlı Havlu”su Avrupa’daki uluslararası ödül aldığını ve Londra’da “Crystal Palace” da sergilendiğini biliyor muydunuz? Peki ya İngiltere Prensi William ve Prenses Kate Middleton’ın düğününde altın işlemeli Türk havlusu dağıtıldığını biliyor musunuz? Anlayacağınız Türk havlusu düşündüğümüzden çok daha ünlü.

Havlu kelimesinin kökeni “hav” kelimesinden geliyor, hav kelimesi, Ermenice ve Kürtçe kaynaklarda kumaş yüzündeki kıl ya da tüylenme anlamına geliyormuş. Türkçe kullanımıyla beraber kelime “tüylü kumaş” anlamına gelen havlu olarak son halini almış. Bornoz kelimesine de bir bakalım. Arapça “şapkalı cüppe” anlamına gelen “Burnus” kelimesinden türetilerek Türkçeye ilk olarak “bürnaz” olarak giren kelime daha sonra bornoz olarak son halini aldığı biliniyor.

Türk geleneğinin gücü ve beraberinde gelen vazgeçilmezliği ile bugün endüstriyel teknolojinin imkanları eklendiğinde Türk havlusu, bu toprakların  yarattığı bir değer ve biriciklik olarak kabul ediliyor. Denizli ve Bursa gibi şehirlerin yanı sıra Antalya’nın turistik tesislerinde ve tarihi temalı çarşılarında da rastlayabilirsiniz. 

 

 

 

Türk Havlusunun Özellikleri 

Öncelikle bu havluların  elbette en büyük özelliği Türk pamuğundan üretilmiş olması… Türkiye’de üretilen pamukların, diğer pamuklardan ayrılan özellikleri uzun ve dayanıklı liflerden oluşuyor olması. Ayrıca hızlı kuruyan bir yapıya sahip özelliği sayesinde bakteri oluşumunu da engelliyor. Bu bilgiler ışığında anlıyoruz ki Türk pamuğu ile üretilen havlular, çok daha sağlıklı ve konforlu bir kullanım sunuyor.

Geçmişten bugüne Türk desenleri, dünya çapında bilinirliği ile ünlendi.  Bu ün havlu desenleri için de geçerli. Özellikle hamamlarda yer alan çinilerde rastladığımız ç geleneksel motifler, havlulardaki desen işçiliğini de geliştirmiş. İster el dokuması ister makine dokuması olsun Türk havlusu, desenli havlu üretimi alanında halen daha geleneğini devam ettiriyor. 


 

 

Etiketler: türkhavlukültürü,türkkültürü,türkkültürtarihi
Ocak 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR