Yılbaşı Gelenekleri ve Kültürü

Yılbaşı Gelenekleri ve Kültürü

Yılbaşı denilince akla gelen geleneklerin başında ağaç süslemek, tarçınlı zencefilli kurabiyeleri pişirmek ve hediyeleşmek gelir. Yakın zamana bakarsak eğer modern gelenekler arasında bu özel günle alakalı temalı filmleri izlemek, tombala ve kutu oyunları oynamak sayılabilir. Ancak yılbaşını dünya çapında kutlama geleneklerinden bazıları bu geleneklerden farklı…

Belki bu gelenekleri öğrendikten sonra bazılarını kendi evinizde başlatmak bile isteyebilirsiniz. 

Yeni Zelanda’da taze deniz ürünleri ile sahilde kutlanan yılbaşından soğuk Finlandiya’da kışın iç ısıtan sıcak yulaf lapasına kadar, dünyadan yılbaşı geleneklerinin ne kadar farklı olduğunu göreceksiniz. Hiç olmazsa öğrendiğiniz bu ilginç geleneklerle ailenizi yeni yıl sofrasında otururken şaşırtabileceğinizi düşünüyoruz.

 

 

Farklı Ülkelerde Yılbaşı Gelenekleri

 

İsveç

 

Yule Keçisi, eski pagan festivallerine dayanan İsveç Noel sembolü olarak biliniyor. 1966’da, İsveçli vatandaşlardan birisi tarafından şimdi “Gävle Keçisi” olarak anılan dev  samandan yapılmış Yule Keçisi, yapma fikrini ortaya çıkarmasıyla gelenek yepyeni bir hal almış. Resmi internet sitesinde yer alan bilgilere  göre keçinin boyu 42 metreden fazla, 23 metre genişliğinde ve 3,6 ton ağırlığında. Her yıl aynı yere bu keçi yapılıyor. 

 

 

Finlandiya

 

Noel sabahı, Finlandiyalı aileler gelenek olarak üzerine tarçın, süt veya tereyağı eklenmiş pirinç ve sütten yapılan bir yulaf lapası yiyorlar. Ancak bu sadece sıradan bir lapa değil yulaf lapalarının birinin içine saklanan bademi bulan sürpriz hediye kazanıyor.

 

Avusturya

 

Avusturya gibi Alp ülkeleri, 6 Aralık’ta Aziz Nikolaos şenliklerine Krampus adlı şeytani bir yaratığın katıldığına dair bir efsaneye inanıyormuş. Nasıl Noel Baba, Noel sabahı hediye getiriyorsa bu kötü yaratık Krampus’un neler getirebileceği konusunda yaramazlık yapan çocuklar endişeleniyorlarmış.

 

 

Yeni Zelanda

 

Noel zamanı yaz mevsiminde olduğu için, Yeni Zelandalılar için geleneklerinin bir kısmı; ailelerin ve arkadaşların taze deniz ürünleri, et ve mevsim sebzelerinden oluşan  partiyle bir araya geldikleri barbekü etrafında toplanmalarından ibaret. Ayrıca Yeni Zelanda’ da yılbaşı ağacı, Aralık ayında parlak kırmızı renkte çiçek açan bir kıyı türü ağacı olan Pohutukawa’dır. Ağacın etrafında hem İngilizce hem de Maori dilinde ilahiler söylerken güneşli bir günde yılbaşı kutlanır.

Yazımızı beğendiniz mi? Bunun gibi yazılarımızı okumak için blogumuzu ziyaret edin.

Etiketler: havlu, %100 pamuk havlu, havlu set, bornoz, kadın bornoz, erkek bornoz
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR